Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

ИПАРД III програм – шта ту има за мене?

У оквиру кампање „За наша поља – ЕУ за пољопривреду“, коју заједно спроводе Делегација ЕУ у Србији и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде уз подршку пројекта техничке помоћи Европске уније ”Јачање капацитета за усклађивање са правним тековинама ЕУ у области пољопривреде, руралног развоја, безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике” данас је на  88. Међународном пољопривредном сајму одржана конференција „ИПАРД III програм – шта ту има за мене?”

Конфереција има за циљ подизање свести о подршци ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја и успостављање боље комуникације, преноса знања и искустава међу учесницима, као и успостваљање нових пословних шанси.

О резултатима спровођења и значајним новинама и приликама које је у развој српске пољопривреде унео ИПАРД програма говорила је Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања (ИПАРД агенције).

О интензивном раду Министарства пољопривреде  на припреми ИПАРД III програма чија ће финална верзија ускоро бити послата Европској комисији на усвајање, говорила је Јасмина Миљковић, начелник Одељења за управљање ИПАРД програмом (Управљачко тело ИПАРД програма). Спровођење ће уследити након реакредитације мера, док ће у се у наредном периоду реализовати средства преостала од претходних јавних позива ИПАРД II програма.

Нове мере ИПАРД III програма, као и нове секторе и услове у мерама које се већ спроводе представио је Слободан Живановић, руководилац Групе за програмирање мера за унапређење конкурентности и локалног руралног развоја, Сектор за рурални развој. Он је нагласио да је оквирни буџет новог програмског циклуса 288 милиона евра.

Централнии део конференције био је посвећен искуствима корисника који су своје подстицаје остварили у оквиру ИПАРД програма.

Двадесетшестогодишњи Матија Перчић из околине Суботице одлучио се да остане на породичном газдинству и  настави традицију бављења пољопривредом -ратарством и товом јунади сименталске и абердин ангус расе. У оквиру Мере 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, набавио је телехендлер који је умногоме олакшао посао на газдинству.

„Вредност инвестиције без ПДВ-а је била 6,9 милиона динара и одобрен ми је повраћај од 65 одсто. Машину смо набавили преко кредита банке, који је враћен након исплате пов подстицаја “, прича Матија и напомиње да су сва решења од Министарства стигла у прописаним роковима. Матија Пејчић је одлучио да даље улаже у породично газдинство.

Искуства у остваривању права на ИПАРД подршку у оквиру Мере 3 (Инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства)  породичне компаније Z.A. Fruit, која је снована  у Коцељиви 2000. године, представио је Драган Матић, менаџер производње.

„Реализацијом набавке машине за сортирање преко Мере 3 ИПАРД  II програма  остварили смо велику добит. Подигли смо квалитет нашег производа на вискок ниво, повећали капацитет наше производње, остварили уштеду захваљују поврату уложених финансијских средстава. Купци приликом обиласка наших производних погона, када виде да смо остварили набавку опреме преко ИПАРД програма веома позитивно реагују“, рекао је Матић и нагласио да  сама процедура није била компликована и да су је лако „прошли“ уз помоћ консултантске куће, као и да да је инспекција која је долазила на проверу била коректна. И ова компанија планира да свој развој настави уз помоћ ИПАРД програма. Компанија Z.A. Fruit se бави откупом, замрзавањем, прерадом и извозом смрзнутог воћа, првенствено малине, купине, јагоде, вишње и шљиве и у свом саставу има две фабрике, лоциране у најзначајнијим воћарским крајевима Србије – у Коцељеви и Котражи.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content