Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

ИПАРД II стигао у Србију – нова страница у развоју српске пољопривреде

Шеф Делегације ЕУ у Србији Њ.E.  Сем Фабрици уручио је данас у седишту Управе за аграрна плаћања у Новом Београду Финансијски споразум 2014-2020, закључен  између Владе Републике Србије и Европске комисије, министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић. У складу са потписаним споразумом, којим се омогућава спровођење ИПAРД II програма у Републици Србији, нашој земљи ће на располагању бити 175 милиона евра из буџета ЕУ за подстицаје у пољопривреди.

„Уз коофинансирање Републике Србије и средства која ће уложити сами корисници, инвестиције у пољопривреди би могле да достигну и до 400 милиона евра“, рекао је Фабрици и нагласио да је потписивање овог споразума резултат сарадње српских власти, пре свега министра пољопривреде Бранислава Недимовића, Делегације ЕУ и Генералног директората Европске комисије за пољопривреду и рурални развој (ДГ АГРИ).

„ИПАРД програм има за циљ помоћ пољопривредницима и произвођачима хране да се припреме за конкуренцију кад Србија уђе у ЕУ“, изјавио је Фабрици и изразио наду да ће захтеви за ИПАРД подстицаје ускоро бити обрађени и навео да српска пољопривреда има огроман потенцијал.

„Пољопривреда чини 10 одсто БДП-а Србије, 20 одсто запослених ради у пољопривреди, 50 одсто пољоприредних производа намењених извозу иде у ЕУ а тај извоз је претходних година удвостручен на 1,5 милијарди долара“, изјавио је шеф делегације ЕУ и додао да је ИПАРД „тест за српску пољопривреду који ће показати да ли је она у стању да користи све што нуди Заједничка пољопривредна политика када Србија постане чланица ЕУ“.

SRBIJA EU IPARD

Министарка за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић је рекла да је најважнији услов за процес акредитације за бесповратна средства био да се Управа за аграрна плаћања из Шапца пресели у Београд.

„Дуг је пут био да спроведемо све активности и заиста данас с поносом можемо да отворимо нову страницу српске пољопривреде“, рекла је она и додала да је ово први пут да српски пољопривредници могу да користе бесповратна средства из ЕУ. Како је навела, важно је да су српски пољопривредници почели процес подизања видљивости и упознавања са могућностима које им се нуде.

„Пре свега почињемо постепено усклађивање наше пољопривредне политике и руралног развоја са европском политиком“, навела је министарка, појаснивши да то значии равномеран развој, пре свега у руралним областима, што је важно да би људи, а пре свега жене и млади, остали на селу.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је рекао да је потписивање споразума резултат рада Министарства финансија, Министарства за европске интеграције, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде са Европском комисијом. Он је нагласио ће ИПАРД подршка, која је намењена директним корисницима, довести до 400 милиона евра инвестиција у изградњу и опремање објеката, набаку опреме и механизације које ће поспешити нашу пољопривредну производњу и прераду.

 „Ово је први пут да грађани подршку ЕУ могу да осете у својој кући. Ми смо отворили врата боље српске пољопривреде“, рекао је он и подвукао да је за средства ИПАРД фондова аплицирало око 500 пољопривредника и најавио да ће, након обраде, прва решења о одобравању пројеката српским пољопривредницима бити уручена 5. јула 2018. године.

Beograd, 29. juna 2018.- Sef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici (2D) urucio je ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimovic (2L) potpisan IPARD II finansijski sporazum 2014-2020 zakljucen izmedju Vlade Srbije i Evropske komisije. Dogadjaju je prisustvovao ministar poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovic (D). Nakon toga ministari i sef Delegacije EU u Srbiji dali su izjave, i obisli zgradu Uprave za agrarna placanja. FOTO TANJUG/ DIMITRIIJE GOLL/ nr

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content