Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Примери добрих ИПАРД пројеката – Фрувита

У оквиру Девете седнице ИПАРД II Одбора за праћење представници Европске комисије, Европске делегације у Србији и Оперативне структуре ИПАРД програма обишли су кориснике средстава да би се на лицу места уверили како ИПАРД „функционише у пракси“. Прво стајалиште било је село Луњевци крај Смедерева и производни погони „Фрувите” д.о.о., нашег примера добре праксе.

Фрувита је основана 2003. године и налази се у смедеревско-грочанском крају, надалеко познатом по производњи брескви и јабука, али и шљива, трешања, кајсија и крушака. Бави се производњом воћних сокова, нектара и напитака, воћних каша. Поред погона у Луњевциима у селу Колари се налази најсавременија линија за производњу воћних каша и јединствена линија за цеђење свежег воћа. У прераду улазе само зрели, здрави и неоштећени плодови свежег воћа који се набављају од локалних добављача.

Представници Фрувите наглашавају да је квалитет у центру њиховог пословања, као и стално увођење иновација. Имали су HACAP стнандард и пре законске обавезе за његово увођење. Први су на овим просторима понудили 100% воћне сокове који нису из концентрата и премиум квалитет у ПЕТ амбалажи. Тако су се и одлучили да уз подршку ИПАРД програма набаве најсавременију асептичну линију за пуњење воћних сокова SERAC која је смештена у погону у селу Луњевац.

Фрувита је за тај пројекат остварила подстицај у оквиру Другог јавног позива за Меру 3 у сектору воћа. Висина инвестиције је око 2,5 милиона евра док је кориснику исплаћена сума од близу милион ева (984.852,70 ЕУР, ЕУ допринос 738.639,52 ЕУР).

„Асептично пуњење је финални корак читавог процеса посвећеног врхунском укусу а састоји се од стерилизације амбалаже и пуњења амбалаже комерцијално стерилним производом у стерилним условим. Ова линија је срце наше производње и омогућиће нам да у наредној деценији производимо сокове врхунског квалитета. „Без подршке ИПАРД програма у овом тренутку не бисмо били у могућности да реализујемо овај пројект који нам је донео већи удео на тржишту и раст извоза од чак 50%“, кажу у компанији и наглашавају да нису имали већих проблема у самом поступку одобравања ИПАРД подршке, као ни у захтевном процесу набавке ове custom made линије.

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content