Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

ЕУ спремна да размотри предлог да се средства ИПАРД II користе и у 2024. години

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је у Бриселу да је ЕУ подржала њен предлог да се рок за коришћење средстава из ИПАРД II програма у износу од 158,5 милиона евра бесповратне подршке намењене српским пољопривредницима, а који истиче 31. децембра, продужи на још годину дана.

Танасковић се у Бриселу састала са европским комесаром за пољопривреду Јанушом Војчеховским, који је позитивно реаговао на захтев и изразио спремност да се изађе у сусрет за продужење програма, а коначна одлука биће донета у најкраћем року.

„Комесар је подржао предлог за продужетак од још годину дана како бисмо у наредном периоду дали могућност нашим пољопривредним произвођачима да уђу и искористе сва средства из ИПАРД II програма како бисмо кренули са ИПАРД III у септембру“, рекла је Танасковићева за Танјуг.

Поднета иницијатива за продужетак коришћења средстава до краја 2024. године би Србији омогућила реализацију преосталих обрађених захтева у вредности од 115,2 милиона евра.

„Обрадили смо све захтеве у оквиру буџета који нам је на располагању из тог пројекта, али још нисмо одобрили све“, додала је министарка и нагласила да Србија у јуну завршава и предаје акредитациони пакет за ИПАРД III програм, те да би реализација тог програмског циклуса могла да крене од септембра.

Tанасковић је навела да је од 158,5 милиона евра, 125 милиона евра допринос ЕУ.

„Од тога смо потрошили 43 милиона евра, сигурни смо да до краја године можемо да потрошимо још између 75 и 80 милиона евра, а остало бисмо пребацили на 2024. годину“ објаснила је министарка Танасковић и оценила да би била велика штета за српске пољопривреднике уколико не бисмо добили продужетак јер би средства остала непотрошена и неискоришћена.

„Данас смо презентовали јачање кадровских капацитета, објаснили смо да смо од Владе Србије добили сагласност за запошљавање још 40 људи, а у претходном периоду смо запослили 30, што је био услов из Акционог плана“ рекла је Танасковић.

Министарка је објаснила да ЕУ инсистира да министарство запосли руководећи, управљачки кадар ИПАРД-а на пет година, као и да су од седам помоћника директора већ постављена два у последњих месец дана, а да ће у наредних месец дана бити постављено још четири.

“Европској комисији је кадровски капацитет изузетно битан, као и то што смо се укључили на високом нивоу, а радне групе, које лично водим се одржавају на сваке две недеље“, закључила је Танасковић.

Србију је у Бриселу, поред министарке Танасковић, представљала делегација у којој је била и Сања Даниловић, директорка Управе за аграрна плаћања.

 

 

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content