Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

54. Конференција директора платних агенција Европске уније

Директорка Управе за аграрна плаћања Сања Даниловић учествовала је на 54. Конференцији директора платних агенција Европске уније, која је у оквиру шпанског председавања Европском унијом, одржана у Валенсији од 7. до 8. новембра 2023. године. Конференција је окупила директоре платних агенција ЕУ и институција пољопривредног сектора свих држава чланица и земаља кандидата, као и представнике Европске комисије, Европског ревизорског суда и Европске канцеларије за борбу против превара ОЛАФ-а. Србију je поред директорке Управе за аграрна плаћања Сање Даниловић, представљала и Јасмина Миљковић, шеф ИПАРД Управљачког тела.

Конференција, коју је организовао Шпански аграрни гарантни фонд О.А. Министарства пољопривреде, рибарства и хране Краљевине Шпаније, обухватила је расправу о напретку у спровођењу Заједничке пољопривредне политике ЕУ за период 2023-2027 (ЗПП), као и дискусију и одлучивање у вези са будућим корацима и изазовима са којима се сусрећу Агенције за плаћање држава чланица ЕУ у спровођењу Националних стратешких планова. Посебна пажња посвећена је спречавању конфликта интереса и спровођењу Стратегије против превара, као и спровођењу превентивних ревизија, али и контрола и санкција за еко-шеме.

У оквиру конференције одржане су и три паралелне радионице. Прва радионица односила се на употребу AMS (система за надгледање површина – мониторинг површина) и геотаг фотографијама (геореференцираним фотографијама). На радионици су представљена искуства и изазови платних агенција у коришћењу AMS и геотаг фотографија и разговарало се о даљем унапређењу система.  Друга радионаца бавила се процедурама за прикупљање и обраду података које су потребне за Годишњи извештај за ЕК о потрошњи средстава, односно на који начин се прикупљају подаци из IACS-а за Извештај о реализацији стратешког плана. Трећа радионица је била фокусирана на дељење и поновну употребу IACS података у складу са INSPIRE  директивом. Дељењем разних просторних података омогућава се креирање бољих пољопривредних, еколошких и климатских политика, управљање и праћење, као и доношења одлука на основу ових информација.

На конференцији се дискутовало и о изазовима и шансама, али и координацији активности и капацитетима платних агенција земаља ЕУ у погледу спровођења преузетих обавеза.

Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content