Документација

Преузмите пратећу документацију

Нема докумената

Студијске посете Бураској и Турској

“У оквиру пројекта ”Подршка ИПАРД оперативној структури”, који финансира Европска Унија из ИПА 2013, а у циљу размене добре праксе у имплементацији ИПАРД II програма, организоване су две студијске посете – Бугарској и у Турској.

Прва студијска посета изведена је у  Бугарској 12. и 13. јуна 2019. године у Националној агенцији за саветовање у пољопривреди (НААС) у Софији.

Четрдесет једна особа је учествовала на студијском путовању – од тога 34 представника регионалних центара за саветодавне услуге у пољопривреди, 5 представника Управног органа, 1 представник Института за примену науке у пољопривреди и 1 представник ПСС-а (Пољопривредна саветодавна служба), Едукативни центар Нови Сад.

Главне теме дневног реда биле су:

1) Упознавање са успостављеним механизмом Националне пољопривредне саветодавне службе Бугарске (НААС), као и административне и организационе структуре;

2) Систем за мониторинг и евалуацију НААС-а;

3) Систем контроле НААС-а. Одлуке и налази на основу резултата контроле.

Радни састанци са колегама из НААС обухватили су:

4) Планирање и спровођење саветодавних активности у вези са Програмом руралног развоја (РДП). Пружање саветодавних услуга у канцеларији и на лицу места.

5) Посета фарми клијената НААС-а у оквиру подмере 6.1 „Почетак рада за младе пољопривреднике“ у оквиру РДП-а 2014-2020

6) Процене потреба за обуком и образовањем.

7) Сарадња између НААС-а и института, као и других организација (Мреже за рурални развој) како би се боље искористила средства ЕУ.

Друга студијска посета организована је у  Турској од 29. јула до 1. августа, а домаћини су били Министарство пољопривреде и шумарства и ИПАРД агенција Турске у Анкари.

Четрнаест особа – од којих су 2 представника Одељења за финансијско управљање, 1 из ИПА јединице, 4 представника из Управљачког тела и 7 Управе за аграрна плаћања отишло је на студијско путовање.

Студијска посета је обухватила следеће теме које се односе на меру техничке помоћи:

  1. Техничка помоћ и процедуре за спровођење мере техничке помоћи;
  2. ПРАГ правила – Основни принципи, спровођење и евалуација;
  3. Студија случаја о поједностављеној процедури примене ПРАГ-а и искуству Турске у примени „Јединствене тендерске процедуре“ (Single tender Procedure);
  4. Спречавање и решавање неправилности (засновано на правилима ПРАГ-а);
  5. Припрема акционих планова, примера добре праксе, проблема и решења у пракси;
  6. Припрема пројектне документације и налога за плаћање, провера на лицу места, финансијски проток и друга финансијска питања институција
Поделите овај текст:
Поделите овај текст:
Skip to content