UAP
POČETNA

Peto zasedanje Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa

Objavljeno: 15. maj 2019. Kategorija: Vesti 2019, IPARD II

Peto zasedanje Odbora za praćenje i sprovođenja IPARD programa (IPARD Odbor za praćenje) kojim predsedava ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, održano je danas u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu. Sednici su, pored članova Odbora, prisustvovali i predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i drugi.

Tom prilikom su usvojeni predlozi Treće izmene IPARD programa, kojom se predviđa uvođenje sektora proizvodnje i prerade jaja i sektora proizvodnje i prerade grožđa, razmatrani su i rezultati sprovođenja pet javnih poziva za IPARD podsticaje koji su do sada raspisani, kao i priprema akreditacije za još dve IPARD mere.

„Na pet poziva za dobijanje novca iz ovog Programa, stiglo je 736 aplikacija, što je za gotovo 50 odsto više od očekivanog i najbolji rezultat u regionu. Imaćemo od jeseni dva nova sektora u IPARD programu – sektor jaja i sektor vina, a očekujemo i akreditaciju mere za razvoj ruralnog turizma. To je jako važno, jer možemo da iskoristimo naš geografski potencijal i kvalitetnu hranu koju proizvodimo. ,,Procedura možda jeste komplikovana, ali uvek navodim primer gospođe od 65 godina iz Stare Pazove, koja je aplicirala za traktor i dobila 60 odsto bespovratnih sredstava“, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i naglasio da su kadrovske promene u Upravi za agrarna plaćanja dovele do promene u pristupu radu, a samim tim i do velikog ubrzanja obrade zahteva za podsticaje u poljoprivredi i da se radi na povećanju efikasnosti UAP, koja bi u narednom periodu trebala da postane neazvisna agencija koja će IPARD mere sprovoditi po efikasnijem modelu.

Ministar Nedimović je dodao i da se razmatraju dva nova zahteva poljoprivrednih proizvođača. Prerađivači voća, koji u ovom trenutku podsticaje ostvaruju samo iz IPARD programa, traže način da se ova proizvodnja u određenom obimu finansira i iz nacionalnog budžeta, dok prerađivači mleka traže da se granica koja u ovom trenutku deli potencijalne IPARD korisnike od korisnika nacionalnih podsticaja sa 20 grla podigne na 50.

Liam Breslin, rukovodilac jedinice za pretpristupnu pomoć Generalnog  direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj ocenio je da 175 miliona evra pretpristupne pomoći iz IPARD programa može promeniti mnoge stvari u poljoprivredi, koja je za Srbiju jako važna grana privrede.

„Obrada zahteva iz prvih javnih poziva je u svim zemljama koje sprovode IPARD, pa i u Srbiji, malo usporena, ali se stanje značajno popravlja. S obzirom da gazdinstva u Srbiji nisu mala, IPARD je za njih odlična prilika da povećaju svoju konkurentnost, što vodi uspostavljanju stabilne i razvijene poljoprivrede. Očekujemo da će tome doprineti i nova mera namenjena razvoju agroturizma“, rekao je Liam Breslin.

U sklopu aktivnosti Odbora za praćenje implementacije IPARD programa, visoki predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj su, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Sektora za ruralni razvoj i Uprave za agrarna plaćanja, obišli  podnosioce zahteva za IPARD podsticaje.

DJO_7697DJO_7769DJO_7819DJO_7863DJO_7877DJO_7902

Podelite na:

DOKUMENTACIJA

Preuzmite prateću dokumentaciju

Nema dokumenata.