UAP
POČETNA

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Objavljeno: 10. maj 2019. Kategorija: Vesti 2019, IPARD II

Međunarodni poljoprivredni sajam, održaće se po 86. put na Novosadskom sajmu od 11. do 21. maja i okupiće sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu: 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

„Prvi put ćemo u okviru Nacionalne izložbe stoke imati Izložbu genetskih potencijala u okviru koje će biti predstavljene autohtone rase, neophodne za održanje biodiverziteta. Posle više od 20 godina imamo 17 kolektivnih izložbi. Prvi put ćemo imati i Dan voćara, u sredu, 15. maja“, najavio je direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Biće organizovana Izložba hrane i Nacionalna izložba stoke uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, resornog Pokrajinskog sekeratrijata i Grada Novog Sada, a Izložba poljoprivredne mehanizacije biće na 35.000 metara kvadratnih.

Manifestacija će po prvi put imati i zemlju partnera i zemlju prijatelja – Italiju i Tunis. Poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz devet zemalja, a prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije. Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma je kompanija „Aldahra“ koja će u Hali „Master“ predstaviti svoj proizvodni program iz 15 zemalja.

U Kongresnom centru „Master“ će 14. maja 2019. godine, sa početkom u 16.30 biti održana konferencija „Zajednička poljoprivredna politika EU 2021-2027“, koju organizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Projekat IPA 2015 „Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike“.

Rezultati IPARD programa i budući planovi biće tema konferencije „IPARD II program 2014-2020 u Republici Srbiji, koju će 16. maja 2019. godine sa početkom u 11 sati organizovati IPA 2013 projekat ,,Podrška IPARD operativnoj strukturi”.

Peto zasedanje IPARD Odbora za praćenje

U vreme trajanja Međunarodnog poljoprivrednog sajma U Novom Sadu, 14. maja 2019. godine biće održano i Peto zasedanje Odbora za praćenje sprovođenja IPARD programa (IPARD Odbor za praćenje). Tom prilikom biće predstavljeni predlozi za izmenu IPARD programa, čije se usvajanje očekuje, kao i priprema akreditacije za još dve IPARD mere. Članovi IPARD Odbora za praćenje razmatraće rezultate sprovođenja pet javnih poziva za IPARD podsticaje koji su do sada raspisani.

Predstojećoj sednici će, pored članova Odbora, prisustvovati i predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i drugi. Odborom predsedava Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Podelite na:

DOKUMENTACIJA

Preuzmite prateću dokumentaciju

Nema dokumenata.