UAP
POČETNA

Uručena nova rešenja IPARD korisnicima

Objavljeno: 24. oktobar 2018. Kategorija: Vesti 2018, IPARD II

Ministar poljoprivrede, šumarstva i privrede Branislav Nedimović, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji NJ.E. Sem Fabrici juče su uručili rešenja o odobravanju projekta poljoprivrednim proizvođačima koji su podneli zahteve na IPARD javni poziv za nabavku nove mehanizacije.

Ministar Nedimović je naveo da je do sada kroz rešenja odobreno oko 3 miliona evra za invenstiranje. Najviši zahtevani iznosi su bili 72 i 77 miliona dinara, a najniži iznos 1,2 miliona dinara.

„Imali smo 502 aplikacije u prethodna tri poziva, a bilo je onih koje nisu dobre i koje smo odbacili. Tek smo šest meseci u ovom projektu i mislim da će situacija biti sve bolja i bolja“, izjavio je ministar Nedimović i najavio da su u pripremi za akreditaciju još dve mere – ona koja se odnosi na ruralni turizam i mera koja se odnosi na tehničku pomoć.

Ministar je takođe naveo i da je Srbija ispunila sve uslove za otvaranje Poglavlja 11 u pregovorima sa EU.

Ministar Joksimović je na konferenciji za medije izjavila da ovo pokazuje sve prednosti evropskog puta, kao i šta status kandidata nosi, kako kroz obaveze koje imamo, tako i kroz koristi koju svi građani mogu da imaju.

Ona je podsetila da Srbija kao zemlja kandidat koristi predpristupne IPA fondove već godinama unazad, kao i da postoje i drugi programi koje koriste studenti i mali privrednici.

„Ono što je novina i na šta smo ponosni kao Vlada je to da smo od maja ove godine, kada je potpisan Finansijski sporazum, uspeli da obezbedimo za naše poljoprivrednike bespovratna sredstva iz EU fondova u iznosu od 175 miliona evra“, rekla je ministar Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji NJ.E. Sem Fabrici rekao je da EU želi da podrži ljude koji se bave poljoprivredom da obezbede prave alate za svoj posao i dodao da će se sredstva iz IPARD programa koristiti za bolju mehanizaciju, opremu i izgradnju i modernizaciju objekata.

„Sektor poljoprivrede je važan sektor u Srbiji. Morate da budete konkurentniji. Već sada je ovaj sektor uspešan, šta više izvoz iz Srbije u EU je možda i utrostručen. Nadamo se da ćemo gledano dugoročno uspeti da učinimo srpsku poljoprivredu otpornijom i konkurentnijom“, izjavio je NJ.E. Fabrici.

Podelite na:

DOKUMENTACIJA

Preuzmite prateću dokumentaciju

Nema dokumenata.