UAP
POČETNA

Odličan odziv na IPARD javne pozive u Srbiji. Uskoro i prva rešenja o odobravanju projekta

Objavljeno: 17. maj 2018. Kategorija: Vesti 2018, IPARD II

Srbija dobija 175 miliona evra bespovratne pomoći od Evopske unije za IPARD program, načinila je veliki napredak u poljoprivredi i EU će ostati otvorena za saradnju, jer naša zemlja ima veliki potencijal – rekli su danas direktor Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) Mario Milučev i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici na 85. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Oni su u okviru EU dana posetili štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) i održali sastanak sa resornim ministrom Branislavom Nedimovićem. Na sastanku je zaključeno da je odziv srpskih poljoprivrednih proizvođača na IPARD pozive odličan, kao i da je Srbija napravila veliki napredak u poljoprivredi.

Novi Sad, 17. maja 2018. - Sef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici (2D), ministar poljopivrede Branislav Nedimovic (L) i generalni direktor za poljoprivredu i ruralni razvoj Mario Milucev na Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Ministar Nedimović je nakon sastanka istakao da je današnji dan za Srbiju jako važan, pre svega zbog izveštaja Evropske komisije koji je po prvi put vrlo pozitivan u odnosu na ranije kada je reč o poljoprivredi. Ministar je podsetio da su već raspisana i zatvorena dva poziva koja se odnose na kupovinu nove mehanizacije i opreme i kupovinu traktora, kao i da je stiglo oko 500 zahteva. On je izrazio očekivanja će sledeće nedelje biti potpisan finansijski sporazum sa Evropskom komisijom i da će u prvoj polovini juna srpskim poljoprivrednicima biti uručena prva rešenja o odobravanju projekta.

„Ja se zahvaljujem Evropskoj komisiji koja nam je pomogla u ovome i sada možemo slobodno da kažemo da je Srbija deo Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije”, zaključio je Nedimović i najavio je i da će se Srbija ubuduće pojavljivati na svim sajmovima poljoprivrede u inostranstvu. Rekao je da su sredstva za to odvojena i da već od 2019. godine možemo da očekujemo da Srbija počne da učestvuje na inostranim sajmovima.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici je rekao da će Evropska unija finansijski podržati IPARD program bespovratnom pomoći od 175 miliona evra.

“Želeo bih da pohvalim rad ministra i čitavog tima koji su zaista vrlo vredno radili da nakon nekoliko godina ovaj program postane uspešan i počne da se realizuje. Vrednost IPARD-a iznosi 175 miliona evra bespovratne pomoći i taj fond, zajedno sa privatnim i javnim fondovima će pospešiti investicije i očekuje se da će se u srpsku poljoprivredu sliti 400 miliona evra“, rekao je Fabrici i dodao da je Srbija već napravila određene napretke kada je reč o poljoprivredi.

NOVI SAD SAJAM POLJOPRIVREDA

„Proteklih godina izvoz proizvoda u Evropsku uniju se udvostručio tako da smo mi uvereni da će ovaj projekat pomoći da se još više ojačaju kapaciteti Srbije i da će ovim programom poljoprivrednici dobiti nove veštine i povećane kapacitete”, rekao je Fabrici i dodao da su na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, lideri Evropske unije i zemalja članica EU ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona. On je dodao da je pored te političke vizije važno govoriti i o konkretnim merama kakva je IPARD programa koje će poboljšati i dodatno unaprediti poljoprivredni sektor u Srbiji.

Mario Milučev, direktor Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI), takođe je čestitao ministru Nedimoviću zbog činjenice da u Srbiji ipak kreće IPARD, dodajući da je odziv na IPARD pozive u Srbiji odličan. Milučev je napomenuo da je u pitanju pomoć u iznosu od 175 miliona evra koja dolazi iz evropskog budžeta i ako se uzme u obzir i pomoć iz budžeta Srbije, to je preko 230 miliona evra, kao i privatni deo gde je učešće korisnika podnosioca zahteva, to će biti značajan iznos.

Milučev je istakao da Evropska komisija podržava vlasti u Srbiji kako bi nastavile sa akreditacijom preostalih mera u sklopu IPARD-a. U pitanju su mere tehničke pomoći, diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja odnosno lider pristup, agro-ekološko-klimatske mere i mere organske proizvodnje.

„Sada je u vašim rukama instrument i na vama je da ga najbolje upotrebite kako biste poboljšali život u ruralnim oblastima u Srbiji, a mi i dalje ostajemo otvoreni za saradnju kako bismo zajednički radili na korišćenju fondova“, poručio je on.

a

Tokom EU dana na štandu MPŠV su predstavljeni aktuelni IPA projekti u oblasti poljoprivrede koji se realizuju uz podršku EU. U organizaciji MPŠV je održana i konferencija „IPARD II u Srbiji – iskustva i mogućnosti“ na kojoj su o sprovođenju i rezultatima IPARD programa u Srbiji govorili Zoran Janjatović, pomoćnik ministra za ruralni razvoj i Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja. Radat je podsetio da je na Prvi javni poziv za kupovinu mehanizacije u okviru Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, pristiglo 82 zahteva, dok je na drugi poziv za kupovinu novog traktora pristiglo 396 zahteva. U toku je administrativna obrada zahteva, a obavljene su i prve kontrole na licu mesta. Radat je izrazio očekivanje da ćemo početkom juna imati dvocifren broj rešenja o odobravanju projekta koja će biti uručena poljoprivrednim proizvođačima – prvim IPARD korisnicima u Srbiji.

Podelite na:

DOKUMENTACIJA

Preuzmite prateću dokumentaciju

Nema dokumenata.