UAP
POČETNA

“Dobar dan domaćine” po šesti put na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

Objavljeno: 19. januar 2018. Kategorija: Vesti 2018

Pod sloganom “Zemlja je sve”, održano je šesto po redu naučno-stručno savetovanje “Dobar dan domaćine”, po tradiciji, u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Pokrovitelj skupa, koji je i ove godine izazvao veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Savetovanje na brojne teme o poljoprivrednoj proizvodnji, agrotehničkim merama, tržištu i plasmanu bile su namenjene poljoprivrednicima, agronomima i savetodavcima.

Drugog dana savetovanja ministar poljoprivrede Branislav Nedimović predstavio je mere agrarne politike za 2018. godinu koje predviđaju više sredstava za nabavku mehanizacije, opreme i skladišta, kao i direktna davanja po hektaru koja bi trebalo da budu isplaćena već početkom marta, kako bi poljoprivrednici imali sredstava za finansiranje prolećne setve.

Ovogodišnji agrarni budžet veći je u odnosu na prošlu godinu za 13 odsto i iznosi 44 milijardi dinara. Kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ove će se godine mnogo više uložiti u poljoprivredu s obzirom na to da će na raspolaganju biti novac i iz IPARD programa i da je to novih 50 miliona evra, koje bi trebalo iskoristiti ove godine.

„Imaćemo plaćanje po hekatru od 4.000 dinara po znatno jednostvanijoj proceduri, imaćemo povećanje iznosa za tovno govedartsvo kako bismo razvijali prerađivačku indsutriju i više novca za prerađivačke i skladišne kapacitete i mehanizaciju“, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kako bi država ponovo uvela subvencionisano gorivo, moraju se rešiti zloupotrebe koje se dešavaju na terenu, a to će se uraditi kako je rekao ministar, uvođenjem promena prilikom registracije poljoprivrednih gazdinstava. Poljoprivrednici pozdravljaju ovu meru i napominju da bi to pitanje trebalo rešiti kako bi paori imali jeftiniju proizvodnju.

Ministar Nedimović je takođe rekao da će se ove godine raditi na izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i da će se raditi na sprečavanju zloupotreba prilikom plaćanja poreza na dodatu vrednost.

“Spremni smo za najširu moguću raspravu o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, koji će morati da se menja jer nas njegovo spovođenje na terenu uverava na očigledne nedostatke”, naglasio je na skupu je ministar poljoprivrede. Prema njegovim rečima, očigledan je nedostatak poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na istoku zemlje dok ga u Vojvodini ima.

“U Vojvodini, postoji pravo prečeg zakupa za stočare, ali na istoku Srbije, bez obzira na brojnost stočnog fonda, stočari ne mogu da ostvare pravo prečeg zakupa, jer tamo nema državne zemlje. Na primer Knić, Kragujevac, nemaju pravo na preči zakup poljoprivrednog zemljišta. Zato moramo da promenimo Zakon, ili ćemo morati da tim stočarima povećamo subvencije”, dodao je Nedimović i najavio veliki posao komasacije za ovu godinu, za šta su namenjena prva sredstva. Pored toga, podsetio je da je najveći deo restitucije poljoprivrednog zemljišta završen a da je ostalo 100.000 hektara zemljišta koje još treba da se vrati.

“Kada se to završi, moći ćemo sa naših 600.000 hektara zemljišta u državnom vlansištvu da planiramo šta dalje. Sada je važno da nastavimo sa sistemima za navodnjavanje, a novih 18 sistema treba da bude postavljeno od juna ove godine”, rekao je ministar i podsetio da smo u prošloj godini imali najveći izvoz maline, a najavio je i mogućnost rešavanja sudbine domaćeg proizvođača traktora IMT.

 

 

Podelite na:

Kateogorije Vesti

Arhiva vesti po kategorijama

DOKUMENTACIJA

Preuzmite prateću dokumentaciju

Nema dokumenata.