UAP
POČETNA

Drugo zasedanje Odbora za praćenje IPARD II programa

Objavljeno: 10. oktobar 2017. Kategorija: Vesti 2017, IPARD II, Nekategorizovano

Drugo zasedanje Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj – IPARD II, okupilo je protekle nedelje u Beogradu predstavnike Evropske komisije iz Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI), ppedctavnike Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i predstavnike domaćih institucija koje su uključene u proces sprovođenja IPARD programa – Ministarstva finansija, Ministarstva za EU integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i Ministarstva poljoprivrede. Pored predstavnika DG AGRI, predstavnika državnih institucija, sednici su prisustvovali i predstavnici različitih poljoprivrednih asocijacija i udruženja.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja IPARD Odbora za praćenje bila je trenutno stanje upravljačke i operativne infrastrukture u procesu poveravanja poslova sprovođenja budžeta, izveštaj eksterne revizije koja je sprovedena u avgustu i septembru 2017. godine, kao i priprema za predstojeću finalnu akreditaciju od strane Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj koja se očekuje u novembru 2017. godine.

Prisutne je u ime resornog ministra, Branislava Nedimovića, pozdravio Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. Zasedanje je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović, rukovodilac Sektora za ruralni razvoj. On je podsetio da nakon eksterne revizije, koja je svoju misiju završila u prethodnih mesec i po dana, krajem novembra dolaze i predstavnici EU u finalnu reviziju. Janjatović je izrazio očekivanje da ćemo dobiti pozitivno mišljenje i da je u skladu sa tim planirano da prvi konkursi budu pripremljeni i objavljeni u decembru ili januaru. Janjatović je dodao da će prve dve mere u prvom ciklusu biti namenjene za investicije u opremu i mehanizaciju za primarnu proizvodnju i prerađivačku industriju. Sredstva za preradu će obuhvatiti sva četiri sektora – mleko, meso, voće i povrće. On je istakao da Ministarstvo poljoprivrede planira da do kraja godine sprovede kampanju intenzivnog informisanja vezano za predložene mere investicija. Takođe priprema se i  vodič za poljoprivrednike koji će budućim korisnicima pružiti dodatne informacije o ovim merama.

O napretku koji je Uprava za agrarna plaćanja ostvarila u sprovođenju Akcionog plana za proces akreditacije prisutne je izvestio direktor Uprave Žarko Radat. On je istakao da je prilagođen zakonski okvir, da je potpisan Memorandum o razumevanju između Nacionalnog službenika za odobravanje, Upravljačkog tela i Uprave za agrarna plaćanja (IPARD Agencije), a potpisani su i Memorandumi o razumevanju sa tehničkim telima koja će vršiti kontrolu ispunjenosti nacionalnih i EU standarda u propisanim oblastima. Uprava je otklonila i blokirajuće faktore: izvršeno je zapošljavanje novih radnika, urađena je baza referentnih cena i rekonstruisana je nova zgrada Uprave po zahtevanim standardima.

Prema rečima Liam Breslina koji je rukovodilac jedinice za pretpristupnu pomoć Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj EK, ukoliko revizori EK daju zeleno svetlo, onda bi usledilo potisivanje finansijskog sporazuma između EU i Republike Srbije, čime bi se stvorili i formalo-pravni uslovi za početak korišćenja preptristupnih fonodova za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Dogovoreno je da se u narednom periodu zasedanja Odbora za praćenje IPARD II programa održavaju dva puta godišnje, u proleće i jesen kako bi se intenzivnije pratilo sprovođenje IPARD II programa.

Podelite na:

DOKUMENTACIJA

Preuzmite prateću dokumentaciju

Nema dokumenata.