UAP
POČETNA
Uprava za agrarna plaćanja

Uprava za agrarna plaćanja

O nama

Uprava za agrarna plaćanja je prva specijalizovana institucija koja se isključivo bavi subvencijama u poljoprivredi. Njen zadatak je da omogući poljoprivrednim proizvođačima da se jasno i na pouzdan način obaveste o svim aktuelnim podsticajima u poljoprivredi, da im pomogne da ostvare subvencije na koje imaju pravo i da obezbedi efikasnu i brzu isplatu sredstava gazdinstvima.

Uprava za agrarna plaćanja vodi evidenciju o svim obavezama prema poljoprivrednicima i isplatama gazdinstvima po osnovu subvencija, brine se o registru poljoprivrednih gazdinstava, upravlja podsticajnim sredstvima za poljoprivredu iz međunarodnih izvora i brine se o tome da ona stignu do krajnjih korisnika.

Platna agencija je jedno od osnovnih tela  preko kog se isplaćuju subvencije proizvođačima u celoj Evropskoj uniji, a njeno osnivanje je bilo i uslov da Srbija koristi pretpristupne fondove EU namenjene agraru.

Formiranjem Uprave za agrarna plaćanja ispunjen je osnovni institucionalni uslov da srpska poljoprivredna gazdinstva koriste sredstva iz pretpristupnih fondova EU, a potom, kad Srbija postane članica EU, da kroz korišćenje sredstava iz Evropskog garantnog fonda i Evropskog fonda za ruralni razvoj, prilagode svoj način rada u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

Uprava za agrarna plaćanja radi u sastavu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a osnovana je Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju 2009. godine (Službeni glasnik Republike Srbije 41/09).

Šematski prikaz organizacione strukture

Dodato: jun 4, 2016 Veličina Fajla: 229,46 kB

Formati: PDF DOC

Organizaciona struktura

Dodato: januar 24, 2018 Veličina Fajla: 358,46 kB

Formati: PDF DOC

Kontakt Forma

Popunite formu ispod i kliknite Pošalji.